
برای این که کودک به عنوان یک انسان به جایگاه شایسته و والای خویش در نظام خلقت دست یابد، پدر و مادر و مربیان برای بروز و به فعلیت رساندن استعدادها و تواناییهای فطری کودک باید برنامه ریزی های لازم را در تمام دوران زندگی کودک از جنینی تا دوران نوجوانی را داشته باشند تا بتوانیم یک برنامه ریزی آموزشی درست و مفیدی در دوران ابتدایی داشته باشیم.لازم به ذکر است که این برنامه ریزی جنبة فردی ندارد بلکه یک مجموعه یا یک کشور را در بر می گیرد.
دورة ابتدایی و اهمیت آن
هر که در خـــردیش ادب نکنند در بزرگی فلاح از او بـرخاست
چوب تر را چنان که خواهی پیچ نشود خشک جز به آتش راست
یکی از دوره های مهم هر نظام آموزشی در جهان دورة ابتدایی است. دوره ای که در رشد و تربیت و تکوین شخصیت کودکان تأثیر بسزائی دارد.این دوره را دورة تأدیب - خلاقیت بروز استعدادهای عمومی و کودکی سوم گفته اند.
در ایران، هم اکنون گروه سنّی تا 5 ساله در این دوره تحصیل می کنند. این سطح از آموزش به نام های « تعلیمات ابتدایی » « تعلیمات اجباری » ، « آموزش همگانی » و « مرحلة اول آموزش عمومی » خوانده شده است. از سال 1345 تا کنون ، مدت این دوره پنج سال تعیین شده است. هم اکنون کودکانی که شش سال تمام دارند، بر طبق ضوابطی به دورة ابتدایی وارد می شوند.
هدف های آموزش و پرورش در دورة ابتدایی
به لحاظ اهمیت این دوره صاحبنظران اهداف متعددی برای آموزش و پرورش در این دوره ذکر کرده اند. شناخت این اهداف نه تنها برای مدیران، معاونان، معلمان و مربیان مدارس ابتدایی لازم است بلکه پدران و مادران دانش آموزان دبستانی باید با این اهداف آشنا شوند و بدانند که انتظارات برآمده از تحصیل فرزندانشان در دبستان چیست؟
برنامه ریزی درسی در دوران ابتدایی