چرخدنده های صاف یا سادهSuper Gears که در شکل(13-1) می بینیم برای انتقال حرکت از یک میل محور به میل محور موازی با آن بکار می روند و دنده های آنها بامحورشان موازی است. از میان همه گونه های چرخدنده ها چرخدنده های صاف ساده ترین آنها است و به همین سبب برای توضیح روابط اولیه سینماتیک منحنی دنده بکار خواهد رفت.
چرخدنده های مارپیچHelical gears که در شکل 13-2 می بینیم دنده های کجی نسبت به محور دوران چرحدنده دارند. این چرخدنده ها را می توان برای همان کاربرد چرخدنده های صاف بکار برد ولی مانند آنها پرصدا نیستند زیرا در گیری دنده ها بتدریج رخ می دهد. دنده های کج بارهای محوری و گشتاورهای خمشی پدید می آورند که در چرخدنده های صاف نداریم. چرخدنده های مارپیچ گاهی برای انتقال حرکت بین دو محور ناموزای( متنافر) بکار می روند.
چرخدنده های مخروطیbevel Gears که در شکل(13-3) می بینیم دنده هایی روی سطوح مخروطی دارند و بیشتر برای انتقال حرکت بین میل محور های متقاطع بکار می رود.
آنچه که در شکل می بینید درواقع چرخدنده های مخروطی ساده یا دنده دار استstraight-tooth bevel gears است. چرخدنده های مخروطی مارپیچ spral bevel Gears بگونه ای هستند که دنده های آنها راست نیستند بلکه به صورت کمان دایره است( مارپیچ). چرخدنده های هیپوئید کاملاَ شبیه چرخدنده های مخروطی مارپیچ است با این تفاوت که میل محور آنها متنافر است.
در شکل(13-4) نوع چهارم از انواع اصلی چرخدنده ها را می بینید که حلزون و چرخ حلزون است چنانچه می بینید حلزون شبیه یک پیچ است. جهت گردش چرخ حلزون به جهت گردش حلزون بستگی دارد و نیز اینکه دنده های حلزون راست گرد، تراشیده شده باشد یا چپ گرد. مجموعه حلزون و چرخ حلزون ها را ممکن است بگونه ای بسازید که یا دنده های یکی، دیگری را در بر گیرد و یا هر دو بکدیگر را در بر گیرند. این مجموعه چرخدنده ها را تک دربرگیر single – eveloping و دو در برگیر double- enveloping گویند ارتباط حلزون و چرخ حلزون بیشتر هنگامی بکار می رود که نسبت سرعت دو میل محور زیاد مثلاَ 3 یابیشتر باشد.
واژه ها و مشخصات فنی
مجموعه واژه های فنی دنده های چرخدنده صاف را در شکل(13-5) می بینیم تعاریفی که در زیر می آید نیز در شکل می بینیم.
دایره گام(pitch circle ) دایره فرضی است که همه محاسبات همیشه بر پایه قطر آن که قطر گام باشد انجام می شود. دوایر گام یک جفت چرخدنده به هنگام کار با یکدیگر مماس هستند. از دو چرخدنده در گیر آنکه کوچکتر است را چرخ کوچک(pinion) و آنکه بزرگتر است را معمولاَ چرخدنده(Gear ) گویند.
گام دایره ای (Circular Pitch):p که روی دایره گام اندازه گیری می شود و فاصله نقطه ای روی یک دنده تانقطه نظیر آن روی دنده مجاور است. پس گام دایرهای برابر با مجموع کلفتی یک دنده و پهنای دهانه دو دنده( روی دایره گام.م.) است.
مدول (Medule)m : نسبت قطر گام به تعداد دنده هاست. واحد طولی که در اینجا بکار می رود میلیمتر است. مدول همان مشخصه اندازه دنده در دستگاه استاندارد بین المللی SI است.
گام قطری (Diametral Pitch)p : نسبت تعداد دنده های چرخدنده بر قطر گام است. بنابراین همان عکس مدول است چون گام قطری در واحد اینچی بکار می رود؛ آن را تعداد دنده در اینچ نیز می گویند.
اندازه سر دنده ( Addendum ): برابر است با فاصله شعاعی بین سطح سردنده(top land ) : تا دایر ه گام
اندازه پای دنده (Dedendum)b : برابر است با فاصله شعاعی بین سطح دنده (Buttom land تا دایره گام.
گوی کل دنده (whole depth) : دایره ای است مماس بر دایره سر چرخدنده درگیر با آن.
آزادی یا لقی(Clearance ): اندازه فزونی طول پای دنده یک چرخ از طول سرچرخدنده در گیر با آن است.
پس زنی:( Backlash ): مقدار فزونی طول پای دنده یک چرخ از طول سر چرخدنده درگیر با آن است.
پس زنی:( Backlash ) : مقدار فزونی دهانه دو دنده مجاور، از کلفتی دنده در گیر با آن است که روی دوایر گام اندازه گیری می شود.
شما می بایست درستی روابط مفید زیر را برای خودتان ثابت کنید:
(13-1)
که : =p گام قطری، تعداد دنده بر اینچ
=N تعداد دنده ها
=d قطر دایره گام
(13-2)
که: =m مدول به میلیمتر
=d قطر دایره گام به میلیمتر
(13-3)
=p گام دایره ای
(13-4)
13-3 عمل جفت شدن یا مزدوج Conjugate Action
در بحث زیر فرض بر این است که فرم دنده کاملاَ درست پرداخت شده و بطور مطلق صلب(Rigid ) است. البته چنین فرضی غیرواقعی است زیرا در ماشینکاری فرم دنده محدودیت هایی و بی دقتی هایی وجود دارد و نیروهای وارده نیز موجب تغییر شکل هایی می گردد. کار در گیری دنده های دو چرخدنده که با هم حرکت دورانی را درست می کنند همانند بادامکها می باشد. هر گاه منحنی( پروفیل) دنده ها یا بادامکها طوری طرح شوند که نسبت سرعت زاویه ای ثابتی به هنگام درگیری ایجاد نمایند، گویند که با هم جفت یا مزدوج شده اند(Conjugate Action ) دست کم از نظر تئوری، می شود هر نوع پروفیل دلخواهی برای یک دنده برگزید و سپس پروفیلی برای دنده دیگر با آن پیدا نمود تا عمل جفت شدن را انجام دهند. یکی از این راه حلها پروفیل گسترده( لفاف یا پوشش دایره)( Involute Profile ) است که با اندکی استثناء عموماَ برای دنده تمام چرخدنده ها بکار می رود و تنها راه حلی است که به آن خواهیم پرداخت.
هرگاه یک سطح منحنهی بر سطح منحنی دیگر فشار وارد کند( شکل 13-6) نقطه برخورد در جایی است که دو سطح برهم مماس هستند( نقطه C ) و نیروها در هر آن در راستای قائم ab برهر دو منحنی می باشند. خط ab نمودار راستای نیروهاست که به آن خط عمل یا( خط درگیری) گویند(Line of action ) این خط حط المرکزین 0-0 را در نقطه ای مانند p قطع می کند. نسبت سرعت زاویه ای بین دو بازو متناسب با عکس نسبت فاصله شعاعی آنها تا نقطه p است. دوایری که از تقطه p می گذرند و به مرکز هر یک از دو مرکز دوران رسم شده است را( دوایر گام) یا( دایره تقسیم)(Pitch Circles ) و شعاع
هر یک را شعاع دایرع گام(pitch Radius ) گویند. نقطه p را( نقطه گام)(pitch Point ) گویند.
برای انتقال حرکت با سرعت زاویه ای ثابت نقطه گام باید ثابت باقی بماند، طور یکه همه خطوط عمل(Lines of actions ) برای تمام نقطه های آنی برخورد باید از همان نقطه p بگذرد. در مورد منحنی( پروفیل) گسترده یا پوش خواهیم دید که تمام نقاط برخورد در همان راستای ab خواهد افتاد و همه قائمهای منحنی( پروفیل) دنده ها، در نقاط برخورد روی خط ab می افتد و بنابراین اینگونه پروفیلها حرکت دورانی را بطور یکنواخت منتقل می نمایند.
خواص گسترده یا پوش دایرهINVOLUTE PROPERTIES
یک منحنی گسترده دایره را میتوان بدانگونه که در شکل(13-7- الف) نشان می دهد پدید می آورد. یک تکه مانند B به استوانه A متصل است و نخ def محکم بدور استوانه پیچیده شده است. نقطه b روی نخ مورد بررسی است. هنگام پیچیدن و بازشدن نخ به دور استوانه، نقطه b، منحنی ab گسترده دایره را طی می کند. شعاع انحنای منحنی گسترده تغییر یکنواختی می نماید بطوریکه در نقطه a صفر و در نقطه c بیشترین مقدار است. از آنجا که نقطه b در یک
آن به گرد نقطه e دوران می نماید. شعاع انحنای نقطه b برابر ed است بنابراین خطوط مولد یعنی de در تمام نقاط تقاطع بر منحنی پوش دایره عمود ودر عین حال همیشه بر استوانه A مماس می باشد.
حال پروفیل گسترده دایره را می آزماییم که چگونه از پس انتقال حرکت یکنواخت برمی آید. در شکل( 13-7- ب) تنه دو چرخ دنده را می بینیم که مرکز آنها در ثابت و دوایر مبنای آنها به ترتیب به شعاع و می باشد. اکنون خیال می کنیم که نخی به دور دایره مبنای چرخ(1)، ساعت سو، پیچیده و از a تا b سفت کشیده شده و سپس بدور دایره مبنای چرخ (2) خلاف ساعت سو، پیچیده شده باشد. حال اگر دو دوایر مبنا در جهت حرکت بکدیگر گردش نمایند، طوریکه نخ همیشه بحالت محکم بماند،، نقطه ای مانند g روی نخ، دو گسترده cd و ef را به ترتیب روی چرخهای(1) و (2) ردسازی و رسم می نماید. از آنجا که دو گسترده بطور همزمان توسط نقطه ردساز پدید می آید، نقطه ردساز معروف نقطه برخور د دو گسترده است در حالیکه تکه ab از نخ، خط مولد می باشد. نقطه برخورد در طول خط مولد حرکت می کند. خط مولد موقعیت خود را تغییر خواهد داد زیرا همواره بر دو دایره مماس است و از آنجا که خط مولد همیشه بر گسترده ها در نقطه برخورد عمود است نیاز به حرکت دورانی یکنواخت برآورد شده است.
تداخل یا میاندوی Interference
درگیری آن تکه از منحنی های دنده که مزدوج نیستند را تداخل یا میاندوی می گویند. شکل(13-16) را بررسی کنید. دو چرخدنده شانزده دنده ای را می بینید که با زاویه فشار منسوخ شده چهارده و نیم درجه آنها را تراشیده اند. چرخدنده راننده(2)، ساعت سو می گردد. نقاط آغاز و پایان در گیری به ترتیب با A و B مشخص شده اند که روی خط فشار می باشند. حال نگاه کنید که نقاط تماس خط فشار با دوایر مبنا C و D بین نقاط B و A قرار گرفته اند. تداخل همین است.
میاندوی را میتوان بگونه زیر بیان نمود. در گیری، زمانی آغاز می
شود که نوک دنده چرخ رانده با دامنه چرخ راننده برخورد نماید. در این حالت دامنه چرخ راننده نخست با دنده چرخ رانده در نقطه Aدرگیر می شود و این درگیری( پیش از) وارد عمل شدن تکه منحنی پوش دایره دنده چرخ راننده ر خ می دهد به زبان دیگر درگیری دنده د ر زیر دایره مبنای چرخ دوم و در آن تکه از دامنه که از منحننی لفاف دایره نیست آغاز می شود. اثر آن د ر عمل این است که نوک یا سطح پوش دایره ای چرخ رانده میخواهد دامنه دنده چرخ راننده را که پوش دایره نیست گود کند.
در این مثال همان اثر یکبار دیگر به هنگام ترک درگیری دنده ها رخ می دهد. در گیری باید در نقطه D یا پیش از آن تمام شود. اما چون تا نقطه B درگیری پی می گیرد اثر آن گود انداختن نوک چرخ راننده یا تداخل آن با دامنه چرخ رانده است.
در مرحله تولید چرخدنده ها میاندوی خودبخود حذف می شود زیرا ابزار برش تکه تداخل کننده دامنه دنده را از بین می برد این اثر را برش زیرین(under cutting ) گویند.
چنانچه برش زیریئن در دنده ملموس و جدی باشد آن را آشکارا ضعیف می کند. بنابراین با از بین بردن میاندوی به هنگام ساختن دنده ها فقط دردسر دیگری را جایگزین دردسر نخست کرده ایم. روی اهمیت دردسر دنده هایی که با برش زیزین تضعیف شده اند، دیگر بیش از این تکیه نمی کنیم. البته می شود تداخل را با افزودن تعداد دنده های چرخدنده ها از بین برد هرچند که اگر بخواهیم چرح دنده ها قدرت معنی را انتقال دهند افرایش تعداد دنده ها را فقط می شود با افزایش قطر گام بکار برد. این کار سبب بزرگترشدن چرخدنده ها می گردد که بندرت دلخواه است و بعلاوه سرعت خط گام را افزایش میدهد. افزایش سرعت خط گاوم صدای چرخ دنده ها را بیشتر می ک ند و تا اندازه ای هم از قدرت انتقالی می کاهد، که البته نسبت مسقیم ندارد. در هر حال بطور کلی کاربرد تعداد دنده بیشتر برای از بین بردن میاندوی با کمترشدن برش زیرین راه حل قابل قبولی است.
می توان به کمک زاویه فشار بزرگتر نیز میاندوی را کاهش داد. با این کار دایره مبنا کوچکتر می شود طوریکه مقدار بیشتری از منحنی دنده ، پوش دایره خواهد بود. اگر بخواهیم چرخدنده کوچک کوچکتر و شمار دنده های آن کمتر باشد، خوبست زاویه فشار درجه را بکار بریم هرچند که نیروهای مالشی و بارهای شعاعی زیادتر و نسبت درگیری کم می شود.
شکل دادن دنده های چرخدنده Forming of cear teeth
برای شکل دادن دنده های چرخدنده ها راههای بسیاری وجود دارد؛ مانند ریخته گری با ماسه، قالب گیری پوسته ای( shell molding )، ریخته گری دقیقInvestment )(casting ریخته گری با قالب دائمی Permanent ) ریخته گری تزریقی(die casting )(این روش معمولاَ برای فلزات غیرآهنی مانند آلیاژهای آلومینیوم و برنج و برنز بکار می رود.م.) و ریخته گری به روش گریز ا ز مرکز(Centrirugal casting ) .
دنده را می شود با گرد فلزکاری(Powder metallury process ) یابا روش حدیده( extrusion ) درست می کرد. میله ای آلومینیومی را نخست شکل داده و سپس برشهای عرضی از آن می گیرند. چرخدنده هایی که نسبت به اندازه خود، بارهای فشاری زیادی تحمل می کنند ر ا معمولاَ از فولاد و به کمک تیغه های شکلدار(قلم فرم)from cutters و یابا تیغه های مولد generating cutters می تراشند.
در روش برش با تیغه شکل دار( قلم فرم) شکل تیغه برش درست مانند شکل فاصله بین دو دنده است. در برش با قلم مولد ابزاری که از نظر منحنی دنده شکل دیگری دارد، نسبت به چرخ خام blank آنقدر حرکت می کند تا شکل مناسب دنده ها بدست آید.
یکی از تاره ترین و امیدبخش ترین روشهای شکل دادن دنده ها، روشی است که به آن شکل دهی یا فرمکاری سرد( Cold forming ) یا نورد سرد(Cold rolling ) گویند و در آن چرخدنده ای به عنوان قالب در برابر چرخ خام فولادی آنقدر می غلتد تا دنده ها شکل گیرند. ب روش نورد کاری، خواص مکانیکی فلز به مقدار زیادی افزایش می یابد و در عین حال منحنی دنده با کیفیتی بالا بدست می آید.
دنده های چرخ دنده می شود با فرزکاری صفحه تراشی یا چرخ فرز حلزونی(Hobbing) شکل داد. سپس با تراشیدن، جلادادن ولیسه زنی، سنگ سمباده زنی یا چرخ صیقل، سطح آنر ا به پرداخت دلخواه رساند.
فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد
تعداد صفحات این مقاله 27 صفحه
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
دانلود مقاله انواع چرخدنده ها