مشخصات این فایل
عنوان: انقلاب
فرمت فایل : word( قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 13
این مقاله درمورد انقلاب می باشد.
خلاصه آنچه در مقاله انقلاب می خوانید :
شرایط سیاسی ایران قبل از انقلاب اسلامی
در ایران از دوران قبل از اسلام وبعد از اسلام همراه حکومت سلطنتی بوده دو سلسله قبل از انقلاب اسلامی قاجار وپهلوی بود .در دروان حکومت قاجارها که روس ها و انگلیسی ها در ایران نفوذ داشتند به دلیل بی عرضگی شاهان قاجار قسمت های وسیعی از خاک ایران در شمال شرق وشمال غرب دریای خزر ومنطقه افغانستان از ایران برای همیشه جدا شد. آخرین پادشاه قاجار احمد شاه بود چون تامین کننده خواسته های انگلیسی ها فردی قزاق به نام رضا خان را اجیر نمودند که ابتدا احمد شاه قاجار کودتا کرد و بعد از 4سال در سال 1303تاجگذاری نمود. از اقدامات رضا خان کشف حجاب وبی توجهی به مذهب بود. رضا خان در جنگ دوم جهانی حمایت از آلمانی ها سبب شد که انگلیسی ها اورا برکنار وپسرش محمدرضا شاه ایران نمایند با همکاری نزدیک فروغی. چهارده سال اول سلطنت محمد رضا شاه از نا آرام ترین دوران حیات سیاسی اوست :متفقین ایران را اشغال نموده بودند .گرچه متفقین خیلی سریع ایران را ترک کردند فقط روسها دیرتر ایران را ترک کردند که قوام السلطنه با حیله دادن نفت شمال باعث شد آنان را از ایران خارج نماید. در حزب لیبرال وکمونیزم در ایران رشد یافته بود.در این زمان دکتر مصدق با همکاری نزدیک آیت الله کاشانی قضیه ملی شدن نفت را مطرح کرد از گروه فدائیان اسلام هم نباید فراموش کنیم که دست به ترورهای انقلای می زد .شاه مخالف بود اما با ترور هژیر ورزم آرا ترسید ملی شدن صنعت نفت را پذیرفت ومصدق را نخست وزیر نمود مصدق به دلیل دور شدن از آیت الله کاشانی حمایت مردمی خود را از دست دادوبا کودتا سیا برکنار شد . در سال 1339 شاه در حزب ملیون ومردم را تاسیس کرد .با نخست وزیری هویدا ایران وارد مرحله جدیدی شد ساواک برای کنترل برمردم به وجود آمد ،مطبوعات به شدت کنترل می شد جشن های پرهزینه شاهنشاهی تغییر تاریخ به شاهنشاهی گرچه اوضاع اقتصادی خوب بود آن هم به دلیل گران شدن نفت بود اما اقتصاد ایرانی بیمار بود با اصلاحات ارضی شاه کشاورزی از میان رفته بود روستاها به شهرها مهاجرت کرده بوند .
مرحله پیروزی انقلاب
عامل اقتصادی وطبقاتی در انقلاب ایران هیچ نقشی نداشت دو عامل در ایران وجود داشت که منجر به انقلاب شد:
عامل اول: روحیه مبارزه جویانه مردم ایران که در نهضت مشروطه وملی شدن نفت وجود داشت گرچه منجر به شکست هایی هم شده بود .
عامل دوم : سه رکن رهبری،مردم وایدئولوژی دراین زمان در ایران وجود داشت نکته شگفت آور حضور همه طبقات مردم در انقلاب بود پیوند دهنده طبقات مساجد وروحانیون بود روحانیت ایران ویژگی های خاصی داشت از طبقه رنج کشیده بود وبارنج مردم آشنا بود از نظر مالی مستقل ووابستگی به حکومت نداشتند زندگی ساده وبدور از تجمل داشتند وبه خاطر امر اجتهاد روحانیون شیعه در ایران با مردم بیشتر در ارتباط بودند از میان همین روحانیون امام خمینی ظهور فرمودند
عوامل شتابزا در بروز انقلاب ایران چه بود؟
از مجموع نظرات که تاکنون ارائه شده 4عامل شتابزا برای انقلاب ایران بیان نموده اند:
1- اجرای حقوق بشرکارتر 2- بروز مریضی سرطان شاه 3-تلاش شاه برای مدرنیزه کردن ایران 4- انتشار مقاله توهین آمیز روزنامه اطلاعات علیه اما که هر یک رابه اختصار بررسی می کنیم :
طرح حقوق بشر کارتر: در سال 56 کارتر به خاطر طرح اجرای حقوق بشر به شاه دستور داد برای کاهش اختناق در ایران آزادی سیاسی به مردم بدهد وبعضی زندانیان سیاسی آزاد شدند وبه مطبوعات آزادی داده شد. این روند بیشتر به نفع لیبرال ها بود که در روند انقلاب طرفداری نداشتند.
کسالت شاه : شاه به خاطر مریضی که آن را پنهان می نمود و مصرف داروهای تسکین دهنده قدرت تصمیم گیری در سرکوبی انقلاب نداشت در حالی که شاه ذاتا فردی ضعیف النفس بود.
مدرنیزه کردن سریع ایران : شاه می خواست ایران را از حالت سنتی خارج کند و چون سریع می خواست این کار را بکند جامعه ایران تحمل نداشت ومنجر به انقلاب شد. در حالی که اقدامات بی فکرانه شاه منجر به نابودی کشاورزی ووابستگی به خارج و مهاجرت روستائیان به شهرها شده بود.
مقاله توهین آمیز علیه اما م : این مقاله که توسط خود رژیم در روزنامه اطلاعات چاپ شد نقطه عطفی برای انقلاب بود که منجر به قیام 19دی ماه قم شد که بعد از آن پیوسته قیامها در چهلم و عزای شهدای این قیام در شهرهای مختلف رخ داد محل تجمع مردم مساجد بود که نهایتا این قیامها منجر به پیروزی شد.
مرحله پیروزی انقلاب
بعد از انقلاب در ایران ابتدا لیبرالها قدرت را به دست گرفتندزیرا جامعه ایران شناخت درستی از نیروها جوان اتقلابی نداشت، رهبر انقلاب تمایل به گرفتن مسئولیت های دولت نداشت. به فرمان امام اولین دولت موقت بات نخست وزیری مهندس بازرگان شروع شد .
دوران تحولات بعد از انقلاب به چهار دوره تقسیم می شود :
.....
بخشی از فهرست مطالب مقاله انقلاب
تحیلی از انقلاب اسلامی
بخش اول تعریف انقلاب از دیدگاه مارکسیست ها وغربی ها
انقلاب از دیدگاه مارکسیست
انقلاب از دیدگاه غربی ها
تعریف انقلاب
انقلاب درچه جامعه ای روی می دهد؟
مرحله سوم :مرحله سازندگی بعد از انقلاب
شرایط سیاسی ایران قبل از انقلاب اسلامی
مرحله پیروزی انقلاب
عوامل شتابزا در بروز انقلاب ایران چه بود؟
حاکمیت لیبرال ها
حاکمیت نیروهای حزب الله
انقلاب سوم
انقلاب اداری بعد از پیروزی انقلاب اسلامی
انقلاب فرهنگی
نتیجه گیری از کتاب تحلیلی برانقلاب ایران
دانلود تحقیق انقلاب