لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه: 23
این مقاله با هدف نشان دادن تاثیر حوادث سیاسی و وقایع اجتماعی و بروز تفکرات و ایدئولوژی ها مختلف در آثار هنرمندان (که در این مقاله هنرمندان رشته موسیقی موردبحث است) و شیوه ارائه آثار آنها نوشته شده دوران مورد بحث از زمان قاجار تا زمان حاضر است که همانطور که می دانیم حوادث سیاسی فراوانی مانند انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی و دهها تحول دیگر در این دوران جامعه ایران را در نوردیده که تاثیرات شگرف این حوادث در هنر موسیقی بر همگان روشن است . برخی از این تاثیرات مثبت بوده و باعث تعالی موسیقی ایران شده برخی دیگر این هنر را از مسیر اصلی خود منحرف کرده .
نوشتن در این زمینه برای خواننده ای که شناخت کافی از واژه های مورد استفاده در موسیقی ندارد کاریست غیرممکن بنابراین سعی شده تا در چند سطر پایین به طور مختصر واژه های مورد استفاده در این مقاله را تعریف کنیم تا با داشتن زبانی مشترک منظور خود را به طور رساتری به خواننده القا کنیم .
اولین واژهیی که تعریف آن ضروری است واژه مد است .
مد در موسیقی به معنی یک سری از صداهاست که با فاصله های معینی نسبت به هم و نسبت به اولین نت (تنیک) قرار دارند که مجموع آنها باعث بوجود آمدن نوع خاصی از موسیقی می شود که اگر نسبت این فاصله ها تغییر کند آنوقت نوع موسیقی نیر عوض خواهد شد .
برای مثال شور که یکی از مدهای مهم موسیقی ایران است نسبت فواصلش به این ترتیب است . نت اول تا دوم سه ربع پرده - نت دوم تا سوم سه ربع پرده - نت سوم تا نت چهارم یک پرده - نت چهارم تا نت پنجم یک پرده - نت پنجم تا نت ششم نیمپرده - نت ششم تا نت هفتم یک پرده و نت هفتم تا نت هشتم یک پرده هر مد از 8 نت تشکیل میشود که اگر با فواصل بالا نسبت به هم چیده شوند . نغمه حاصل آن چیزی است که ما به عنوان شور می شناسیم و می توان با تغییر این فواصل نسبت به هم به مقام ها و مدهای دیگر رسید .
دومین واژه ، واژه موسیقی سنتی است . واژه موسیقی سنتی را معمولاً در مقابل موسیقی جهانی به کار می برند . یعنی یک نوع موسیقی که همه مردم جهان قادر به درک و فهم آن باشند موسیقی سنتی هر کشوری بر اساس حوادث تاریخی ، سیاسی ، اجتماعی و موقعیت جغرافیایی آن کشور بوجود می آید . مردم هر کشوری نسبت فاصله نت ها را طوری انتخاب می کنند که نوع خاصی از موسیقی متناسب با شرایط ذکر شده در بالا بوجود میآید . موسیقی کلاسیک اروپایی از دو مد ماژور و مینور تشکیل شده (البته مدهای دیگری در این موسیقی وجود دارد که امروزه مورد استفاده نیست) موسیقی سنتی ایران از 7 مد تشکیل شده است .
دستگاه : دستگاه به مجموع نغمه هایی که در یک مد ساخته می شود اطلاق میشود این نغمه ها بدین صورت ساخته می شوند که هر بار روی یکی از 8 نت گام تکیه می شود که به آن نت شاهد گفته می شود به ترتیب شاهد قرار دادن نت ها و نغمه های حاصل از آن را ردیف گویند و مجموعه ردیف یک دستگاه را تشکیل میدهد .
دستگاه های موسیقی ایرانی عبارتند از ماهور - سه گاه - چهار گاه - همایون - شور ، نوا و راست پنجگاه که این دستگاه ها زیر مجموعه هایی به نام نغمه دارند که عبارتند از اصفهان - دشتی - ابوعطا - بیات ترک - افشاری .
واژه های دیگر که تعریف آنها ضروری است عبارتند از هارمونی - کنترپوان - ارکستراسیون و فرم در موسیقی .
هارمونی علمی است که در مورد ارتباط عمودی نت ها بحث می کند ارتباط عمودی نت ها یعنی نت هایی که به طور همزمان به صدا در می آیند که هر ترکیب از نت های همزمان فضایی خاص در موسیقی پدید می آورد کنتریوان علمی است که ارتباط افقی نتها را بررسی می کند . یعنی رابطه نت هایی که پی در پی و پشت سر هم می آیند .
ارکستراسیون : ارکستراسیون یک اثر موسیقی را می توان با رنگ آمیزی در یک تابلوی نقاشی مقایسه کرد . آهنگساز با بهره گیری از سازهای مختلف و رنگ صوتی هر یک و ترکیب آنها نقش ها و رنگ های بدیعی را در اثر خود می آفریند . فرم در موسیقی یعنی ساختار کلی یک قطعه که از عوامل و اجزای مختلف تشکیل شده است. پس از این مقدمه که بیانآن جهت فهم مطالب این مقاله ضروری به نظر می رسید به بررسی موضوع مورد بحث می پردازیم .
دوران قاجار :
در این دوره موسیقی وارث افولی که از دوره صفویه که آن را در موسیقی دوره سکوت نامیده اند بود . خصوصیات موسیقی دوره قاجار مانند سایر هنرها مثل نقاشی خصوصیاتی کاملاً شرقی و سنتی بود زیرا هنوز درهای تمدن اروپایی به روی ایران باز نشده بود .
بهتر است برای بیان خصوصیات موسیقی ، آن را با نقاشی مقایسه کنیم زیرا به خاطر ماهیت انتزاعی موسیقی صحبت در مورد آن مشکل تر است . نقاشیهای دوره قاجار مخصوصاً تا قبل از دوران ناصرالدین شاه شامل مینیاتور و نقاشی های قهوه خانه ای بود که در هیچ یک عمق وجود نداشت ، همین طور از عامل نور استفاده چندانی در این نقاشی ها نمی شد . در موسیقی حالت های بالا بوسیله هارمونی ، کنترپوان و ارکستراسیون بوجود می آید که هیچ یک از این عوامل در موسیقی دوره قاجار خبری نبود موسیقی مبتنی بر تک نوازی و مهارت های شخصی یک نوازنده زبردست بود و اگر هم قطعه ای با چند ساز یعنی به طور ارکسترال اجرا می شد تک صدایی بود . یعنی تمام سازهای خطی شبیه به هم داشتند .
در زمان سلطنت ناصرالدین شاه در اثر علاقه وی و حمایتش از نوازندگان و خوانندگان نخبه دربار وی محلی شد تا هنرمندان نامی در آن جمع شوند و نوعی موسیقی که جدای از موسیقی کوچه بازاری و مبتذل آن دوره بود بوجود آید . خاندان فراهانی که راویان ردیف موسیقی ایرانی بودند و با علی اکبرخان فراهانی شروع می شوند را میتوان از این دسته هنرمندان دانست . که آنچه می توانستند از میراث گذشته موسیقی در سینه خود جا دادند و به نسلهای بعد منتقل نمودند زیرا خطی برای نگاشتن موسیقی در آن زمان وجود نداشت .
با تاسیس دارالفنون و گشایش شعبه موزیک نظامی تعدادی معلمین خارجی به ایران آمدند و دسته های موزیک نظامی را تشکیل دادند که دستاورد مهم این دوره آشنایی با خط نت بود .
دوره بعدی دوران انقلاب مشروطه است .
نشر روحیات انقلابی و وطن خواهی در این دوره تاثیر شگرفی بر موسیقی نهاد ، تصانیفی که دارای اشعار مبتذل و بی مایه برای دست انداختن مردم ساخته می شدند در این زمان به تصانیف انقلابی چون مرغ سحر ، از خون جوانان وطن عارف و زمن نگارم درویش خان تبدیل شدند . این تصانیف به خاطر ماهیت انقلابی شان از نظر ریتم و نوع ملودی ها با تصانیف قبلی بسیار متفاوت بودند . موسیقی ایران که بیشتر شامل آواز به همراه ساز با وزن آزاد بود . با توحه به نیاز زمان موسیقی دارای غالبهای وزنی و مخصوصاً وزن ها مهیج و انقلابی شد .
در یک مقایسه کلی می توان وضعیت گروه ها را از زمان قاجار تا کنون چنین بیان کرد :
1-ابتدا گروهی وجود نداشت و موسیقی بر اساس تک نوازی بود .
2-با الهام از دسته های موزیک گروه ها کوچک موسیقی تشکیل شدند .
3-با هجوم فرهنگ غربی و توجه به موسیقی کلاسیک سازهای غربی جایگزین سازهای سنتی شدند مثل ارکستر گلها و ارکسترهای زمان وزیری .
این فقط قسمتی از متن مقاله است . جهت دریافت کل متن مقاله ، لطفا آن را خریداری نمایید
دانلود تحقیق کامل درمورد مقایسه تطبیقی گروه های موسیقی از قاجار تاکنون