مشخصات این فایل
عنوان: اهمیت بهداشت در جلوگیری از ایدز
فرمت فایل: word( قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 66
این مقاله درمورد اهمیت بهداشت در جلوگیری از ایدز می باشد.
خلاصه آنچه در مقاله اهمیت بهداشت در جلوگیری از ایدز می خوانید .
علائم ایدز و روشهای تشخیص آن
وقتی که فردی به اچآیوی آلوده شود پس از دوره نهفتگی 2 تا 8 هفتهای دچار بیماری شبیه سرماخوردگی میشود که با تب گلودرد، سردرد، عرق کردن، بزرگ شدن غدههای لنفی، درد ماهیچهها و مفاصل و گاهی دانهها و لکههای قرمز پوستی همراه است. این بیماری اولیه خود به خود بهبود پیدا میکند و در نتیجه فرد متوجه عفونت خود به اچآیوی نمیشود. حتی گاهی ممکن است بدن فرد پس از آلوده شدن هیچ علامتی نشان ندهد. سپس طی دوره طولانی چند ساله ای که ممکن است تا 15 سال هم طول بکشد، فرد به ظاهر سالم و بدون علامت است اما ویروس آرام آرام با نابود کردن سلولهای CD4+ دستگاه ایمنی فرد را از کار میاندازد. در این مرحله بیماران مبتلا به اچآی وی در مقابل آنچه به «عفونتهای فرصت طلب) معروف است آسیب پذیرند. عامل پیدایش این گونه عفونتها باکتریهای شایع، قارچها و انگلهایی هستند که بدن سالم قادر به مبارزه با آنهاست، اما اینها میتوانند در کسانی مانند بیماران دچار ایدز که سیستم دفاعی بدنشان آسیب دیده است ایجاد بیماری کنند و حتی آنها را از پای درآورند. اینجاست که علامتهای بیماری پیدا میشوند. علایم و نشانههای بیماری در این مرحله عبارتند از: تب طولانی مدت، از دست دادن بیش از 10 درصد از وزن بدن در مدت یک ماه، اسهال طولانی مدت (بیش از یک ماه)، احساس خستگی شدید برای مدت طولانی، عرق شبانه فراوان، سرفه مداوم و طولانی مدت، دانهها و لکههای پوستی خارش دار، برفک دهان گلو، زخمهای دهانی، تبخال، مشکلات عصبی و تورم غدههای لنفی. البته این علامتها ممکن است در مبتلایان به بیماریهای دیگر نیز وجود داشته باشند و تنها به دلیل وجود آنها نمیتوان فکر کرد که فرد مبتلا به ایدز است.
اما چطور میشود فهمید که فردی دچار ایدز شده است؟ این کار با آزمایش ساده خون امکان پذیر است. این آزمایش بسیار حساس است و نتیجه منفی آن تقریباً به صورت قطعی میتواند خیال فرد را راحت کند. اگر نتیجه این آزمایش مثبت باشد، خود آزمایشگاه دوباره آزمایش اختصاصی تری را هم انجام میدهد تا مطمئن شود که نتیجه درست است. البته این آزمایش خون عیبی هم دارد و آن هم این است که وجود پادتن ترشح شده به وسیله گویچههای سفید را بررسی میکند. ساخته شدن این پادتن ممکن است چند هفته تا چند ماه طول بکشد. بنابراین در چند هفته یا چند ماه اول ممکن است فرد آلوده به اچآیوی باشد، اما آزمایش آن را نشان ندهد. البته برای تشخیص بیماری در این دوره زمانی هم آزمایشهای دیگری وجود دارند که وجود خود ویروس یا پادتنهای آن را در خون بررسی میکنند، اما هزینه آنها خیلی زیاد است.
عوارض ایدز
هنگامی که فردی به مرحله پایانی ایدز برسد که در آن دستگاه ایمنی او بسیار ضعیف میشود و در نهایت به عفونتها و سرطانهایی دچار میشود که افراد عادی و سالم را به ندرت مبتلا میکنند. خود بیماری ایدز کشنده نیست، بلکه همین عوارض ایدز (یعنی سرطانها و عفونتهای فرصت طلب) است که بیمار را از پای در میآورد. برخی از این سرطانها و عفونتها عبارتند از:
1) برفک (کاندیدیاز) (شکل 10)، که عفونتی قارچی است و در صورت سالم بودن دستگاه ایمنی تنها در برخی نوزادان دیده میشود. برفک در مبتلایان به ایدز بسیار شدید است و گاهی علاوه بر دهان به مری، نای و ریه هم حمله میکند و در تمام این قسمتها ضایعات وخیمی ایجاد مینماید.
2) سینه پهلوی ناشی از نوعی عامل بیماریزا که به طور معمول در هوا وجود دارد اما نمیتواند افراد سالم را بیمار کند. این نوع سینه پهلو در مبتلایان به ایدز کشنده است.
3) اسهال ناشی از چند نوع تک یاخته میکوسکوپی که در انسانهای سالم نمیتوانند عفونت جدی ایجاد کنند.
4) توکسوپلاسموز، انگلی است که از گربههای آلوده به انسان منتقل میشود ولی ابتلا به آن در انسانهای سالم (مگر در دوران جنینی) بیماری جدی ایجاد نمیکند. توکسوپلاسموز در مبتلایان به ایدز به مغز و چشم حمله میکند.
5) انواع باسیلهای غیر معمول شبیه باسیل سل، که در افراد سالم باعث بیماری جدی نمیشوند، اما در مبتلایان به ایدز میتوانند مرگبار باشند.
6) انواعی از ویروسها که تنها افراد دچار ضعف ایمنی را مبتلا میکنند و میتوانند سبب مرگ آنها شوند.
7) سارکوم کاپوسی، که نوعی سرطان نادرست پوست و مخاط است، اما در مبتلایان به ایدز به صورت شایعی دیده میشود.
8) لنفوم مغزی، نوعی سرطان مغز است این بیماری در افراد سالم نادر است، اما در بیماران ایدز شایع میباشد.
9) لنفوم بورکیت، که نوعی سرطان خون کشنده است.
10) سرطان گردن رحم، که در بیماران ایدز بیشتر دیده میشود.
عوارض روانی ایدز
بیماران مبتلا به ایدز به چند دلیل بیشتر از دیگران دچار مشکلات عصبی و روانی میشوند:
عفونتهای فرصت طلب مغزی، تومورهای مغزی، اختلالهای غدد درون ریز، ابتلای همزمان به اعتیاد، عوارض داروهای ضد ویروسی بر دستگاه عصبی و استرسهای روانی و اجتماعی.
این بیماران از افراد عادی به بیماریها و اختلالهای روانی زیر دچار میشوند: انواع ضایعات عملکردی مغز، زوال عقل، اختلالهای اضطرابی (مثل اضطراب، حملههای عصبی ناشی از ترس و هراس، ترس اجتماعی) افسردگی، شیدایی (Mania)، جنون (Schizophrenia)، بی خوابی و اعتیاد.
علت بروز مشکلات روانی در بیماران مبتلا به ایدز عبارت است از: عارضههای جسمی ایدز که بسیار دردناک و رنج آورند، ترس از مرگ، نامعلوم بودن آینده، دیدن مرگ دوستان و بستگانی که در دام ایدز گرفتار بودهاند، بدنام شدن در جامعه و دشواری در برقراری ارتباط با دیگران و ….
:
بخشی از فهرست مطالب مقاله اهمیت بهداشت در جلوگیری از ایدز
تعریف ویروس ایدز
تاریخچة ایدز
اهمیت آموزش بهداشت در پیشگیری از ایدز
نحوه بیماریزایی ایدز
رتروویروسها
علائم ایدز و روشهای تشخیص آن
عوارض ایدز
عوارض روانی ایدز
راههای انتقال اچآیوی و ایدز
ایدز از این راهها منتقل نمیشود:
پیشگیری از ایدز
پیشگیری اولیه
پیشگیری ثانویه
ارزیابی بیماران مبتلا به ایدز
گرفتن شرح حال بیماران
آزمایشهای تشخیصی
درمان مبتلایان به ایدز
درمان غیر دارویی
ابعاد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی ایدز
ایدز و فقر
پرهیز از رفتارهای پرخطر؛ کلید مبارزه با ایدز
اعتیاد: نمونه یک رفتار پر خطر
اعتیاد تزریقی
ایدز در ایران
پدیده کوه یخ
گسترش ایدز در جهان
اهمیت بهداشت مدارس
دانلود مقاله اهمیت بهداشت در جلوگیری از ایدز