تعریف توانبخشی :
توانبخشی عبارت است از مجموعه ای از خدمات و اقدامات هماهنگ پزشکی ، آموزشی ، حرفه ای و اجتماعی است که برای بازتوانی فرد معلول و ارتقای سطح کار آرایی او در بالاترین حد ممکن به منظور دستیابی به یک زندگی مستقل ودر جامعه عرضه می گردد .
تعریف مداوم که در واقع آسان کردن ( سازگاری اجتماعی Adjustment (Social در آن لحاظ شده است : توانبخشی عبارت است از فرآیندی هدف گرا و دارای محدودیت زمانی که هدفش توانا ساختن یک شخص دارای اختلال برای رسیدن به یک سطح ذهنی ، جسمی ، اجتماعی و کارکردی مناسب است که در این راه اورا برای تغییر دادن زندگیش با ابزارهایی مجهز می سازد .
توانبخشی شامل اقداماتی است که فقدان کارکرد را جبران می کند ( برای مثال به وسیله کمکهای فنی ) و همچنین شامل اقداماتی است که سازگاری اجتماعی را تسهیل می نماید
«اهداف توانبخشی»
تاریخچه توانبخشی در جهان :
1– دوره تاریخ پـزشـکی یا پـزشـکی درمـانی ( Curative – Medicine )
از بدو خلقت بشر و تلاشهای درمانی در جهت رفع بیماری انسان بوده است .
2- دوره پـیـشـگـیری
( Preventive Medicine )
پس از کشف میکروبها ، باکتریها ، ویروسها و توجه به علل بیماریهای عفونی و تولید واکسن ها و مصونیت های حاصله از ان در مقابل بسیاری از بیماریها مانند : آبله ، وبا ، طاعون که به منظور ریشه کن کردن آنها صورت گرفت .
3- دوره تـوانـبخشی پزشکی (Medical Rehabilitation ) یا طب فیزیکی (Physical Medicine )
این دوره پس از جنگ جهانی اول اپیدمی فلج اطفال در آمریکا ، ازدیاد عده ای معلول و اینکه علمای پزشکی و متخصصان را بر آن داشت تا از این نیروی انسانی نهفته در فرد معلول به نفع جامعه و خود معلول استفاده نمایند . پیشرو این علم در کشور آمریکا ، پزشکی به نام « ادوارد راسک » بود که اولین مرکز توانبخـشی را در بیـمارستـان « بل ویو » ( Bellview ) تأسیس کرد .
نتیجه این رویکرد :
مشارکت فعال معلولین در روند زندگی فردی ، اجتماعی ، حضور در میادین حرفه ای ، تخصصی ، ورزشی ، پیشرفت امکانات و خدمات ویژه ی معلولین در نتیجه ی پیشرفت های تکنولوژی و ابتکارهای علمی .
تاریخچه توانبخشی در ایران:
جایگاه معلولین در جامعه
از گذشته تا حال:
الف ) نگرش اولـیه به معـلولیـن :
حذف و طرد معلولین از جامعه
* هلاک کردن ، قربانی کردن در سالهای قحطی ( در بعضی از تمدن های باستان ) به علت باورهای غلطی همچون وابسته به شیطان دانستن روح و جسمشان
* نگرش غالب در قرون وسطی علیرغم پذیرش در دربارها به عنوان دلقک ، همراه با نوعی خرافات و ترس بود . ( اعتماد به اینکه این ناتوانی های فکری و جسمی را شیطان داده است ) از این رو آنها را گناهکار و شرور به حساب می آورند .
شامل 86 اسلاید powerpoint
دانلود پاورپوینت روشهای بازپروری و توانبخشی