فرمت فایل : word (قابل ویرایش) تعداد صفحات : 15 صفحه
چکیده
تولید محصولات کشاورزی از جنبه های مختلف آسیب پذیر است. برای حفظ محصولات کشاورزی از گزند آفات روش های مختلفی وجود دارد و یکی از این روش ها، استفاده از روش هستهای یا پرتوتابی وابسته به مجموعه دانش هسته ای میشود. پایه این کار از حدود سال 1953 در کشور آمریکا گذاشته شد. برای افزایش سلامت محصولات کشاورزی و کاهش مصرف سم و کود شیمیایی می توان از فناوری پرتودهی هسته ای برای آفت زدایی از محصولات بدون استفاده از انواع سموم و کود های شیمیایی بهره برد. استفاده از پرتودهی گاما در آفت زدایی از محصولات هیچ آسیبی به محصول نمی رساند. کنترل منطقهای آفات با بکارگیری فناوری عقیم سازی حشرات نر امکانپذیر میباشد. در طی این روش، با پرتوتابی تعداد زیادی حشره نر عقیم شده و رهاسازی آنها در منطقه مورد مطالعه و متعاقباً تولید تخمهای نابارور توسط حشرات ماده، کاهش ناگهانی در جمعیت آفت رخ خواهد داد. این فناوری نخستین بار برای مبارزه با مگس دام به اجرا درآمد و با ریشه کنی آفت در سال 1954 کارایی بالای خود را نمایان ساخت. فعالیت های پژوهشی کشاورزی هسته ای در راستای استفاده صلح جویانه از انرژی هسته ای و کمک به کشاورزی کشور با امکانات آزمایشگاهی مجهز و پیشرفته در مرکز تحقیقات کشاورزی و پزشکی هسته ای کرج انجام میشود. برای دستیابی به اهداف فوق فعالیت های تحقیقاتی در ۴ گروه زیر انجام میشوند: 1- ژنتیک و اصلاح نباتات، 2- مدیریت آب و خاک و تغذیهی گیاهی، 3- پرتودهی مواد غذایی و کنترل آفات و 4- بهداشت دام و فرآورده های دامی. استفاده از تکنولوژی هسته ای برای مبارزه با آفات کشاورزی یکی از هوشمندانه ترین شیوه هایی است که در بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار گرفته است که از مهمترین ویژگی های آن می توان از کارایی و تاثیر گزاری بالای آن و عدم آلایندگی محیط زیست نام برد.
مقدمه
تولید محصولات کشاورزی از جنبه های مختلف آسیب پذیر است .به طور معمول عوامل مختلفی مانند شرایط آب وهوایی، میزان بارندگی، وضعیت خاک کشاورزی، تجهیزات تکنولوژی کشاورزی میتواند میزان تولید وکیفیت تولید ما را تحت تاثیر خود داشته باشد. در بین این مجموعه عوامل یکسری مجموعه عوامل زنده ای هستند که محصولات کشاورزی را تهدید میکنند (1). مجموعهای از حشرات علفهای هرز، باکتری ها و سایر میکروارگانیسم ها، که در کشورهای در حال توسعه حدود یک سوم تولیدات محصولات کشاورزی به این طریق از چرخه مصرف خارج میشود و از بین میرود. برای حفظ محصولات کشاورزی از گزند آفات روش های مختلفی وجود دارد و یکی از این روش ها، استفاده از روش هستهای یا پرتوتابی وابسته به مجموعه دانش هسته ای میشود. پایه این کار از حدود سال 1953 در کشور آمریکا گذاشته شد. برای افزایش سلامت محصولات کشاورزی و کاهش مصرف سم و کود شیمیایی می توان از فناوری پرتودهی هسته ای برای آفت زدایی از محصولات بدون استفاده از انواع سموم و کود های شیمیایی بهره برد. استفاده از پرتودهی گاما در آفت زدایی از محصولات هیچ آسیبی به محصول نمی رساند، چراکه استفاده از مواد شیمیایی و سموم در مبارزه با انواع آفات و قارچ ها علاوه بر کاهش سلامت محصول سبب آلودگی محیط زیست منابع آب و خاک می شود (5). در کشور 20 میلیون تن انواع سم برای مبارزه با آفات مصرف می شود که با جایگزینی فناوری هسته ای این میزان کاهش چشمگیری خواهد داشت. با استفاده از انرژی هسته ای و پرتوتابی گاما، آفات را عقیم می کنند و با رهاسازی آفات و حشره های عقیم این فعالیت اقتصادی را سالم به نسل های بعدی انتقال می دهند و به این ترتیب جمعیت آفات کاهش می یابد. این روش هم اکنون برای کنترل آفت کرم گلوگاه انار و بیماری میکروبی خرما که سبب ترشیدگی و شکرک این محصول می شود اجرا می شود. با پرتودهی به محصول خرما و کنترل عوامل میکروبی می توان از کاهش کیفیت سالانه 700 هزار تن خرمای کشور جلوگیری کرد .
مقاله کارایی فناوری هسته ای در مبارزه با آفات و بررسی تحقیقات کاربردی در کشاورزی هسته ای ایران