آشنایی با میکروسکوپ
برای دیدن سلولهای کوچک از ابزار خاص به نام میکروسکوپ استفاده میشود میکروسکوپ انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
انواع میکروسکوپ:
1- میکروسکوپ کمپوند: برای دیدن اشیاء کوچک در اسلاید استفاده میشود.
2- میکروسکوپ استریو: اجشام سه بعدی را با این نوع میکروسکوپ مطالعه می کنند.
3- میکروسکوپ فازکتراست: که برای مشاهده سلولهای زنده ومراحلی تقسیم میتوز کاربرد دارد.
4- میکروسکوپ تداخلی: می توان ضخامت جسم، تراکمش از مادة خشک و مقدار آب را همزمان با هم وبا اندازه گیری پیوسته اختلاف فاز نوری در دو محیط که ضریب شکست آنها مشخص است اندازه گیری کرد.
5- میکروسکوپ زمینه تاریک: بررسی هسته- مستکها- میتو کندریها- پلاستها- جنبش ذرات معلولها به حالت کلوشیری- دیدن نمونه های خاص مثل میکروب سفلیس ودیدن ذرات کوچک شفاف مثل شیلو میکدرن ها از موارد کاربرد این نوع میکروسکوپ است.
هدف: 1- آشنایی با میکروسکوپ
2- آشنایی با انواع میکروسکوپ
3- شناختن اجزای مختلف میکروسکوپ وچگونگی کار کردن با آن
میکروسکوپ نوری
در میکروسکوپهای نوری دو نوع تصویر وجود دارد:
1- یک نوع بین جسم با عدسی شی که در این حالت تصویر حاصل بزرگتر حقیقی ومعکوس است 2- تصویر دوم برای عدسی چشمی وعنوان جسمی خواهد بود ایجاد تصویری با این خصوصیات می نماید، بزرگتر، مستقیم ومجازی.
می دانیم که قدرت جداکنندگی چشم سالم افرادmm 1% بوده در میکروسکوپ نوری mm27% یا ax2700 است وقدرت جداکنندگی میکروسکوپ الکترونی An10 است. حال اگر %1 چشم انسان را 1 فرض کنیم قدرت جداکنندگی میکروسکوپ نوری حدود 500 میکروسکوپ الکترونی حدود 100 هزار خواهد بود.
قسمتهای مختلف یک میکروسکوپ نوری را در شکل می بینید.
سئوالات
1- بخش های مختلف یک میکروسکوپ را توضیح دهید.
میکروسکوپ در دو بخش مکانیکی وتوری تشکیل شده است که بخش مکانیکی شامل کلیه بخش های نگهدارنده- حرکت دهنده وثابت کننده یک میکروسکوپ می باشد مانندپایه(Base) دسته (Arm) صفحة- پلاتین(Stage) صفحه گردان(Revarer) وپیچ ای تنظیم ( تنه وکنه)- گیره ها(Clips) لوله میکروسکوپ(Tape) می باشد. بخش نوری شامل سه بخش اساسی ( دستگاه روشنایی- عدسی شی و عدسی چشمی) می باشد. بزرگنمایی های سیمها بر روی عدسی چشمی و شی هک شده است. معمولاً بزرگنمایی عدسی چشمی10 وعدسی شی 40-10-40-100 می باشد. بخش دیگر میکروسکوپ صفحه اسلاید می باشد که بر روی آن اسلاید کلیپس قرار دارد: زیر صفحه اسلاید بخشی به نام کندا نسوز تعبیه شده که مجموعه ای از چند عدسی محدب است که سبب تمرکز نور بر روی نمونه میشود. در ژیو کندانساتور صفحه سوراخ داری به تام ریا فراکم قرار گرفته است که توسط یک اهرم دریچه آن باز و بسته میشود که میزان نور را کنترل می کند. بر روی دسته دو پیچ ماکرومتر ومیکرومتر وجود دارد با چرخاندن ماکرومتر جابجایی صفحه اسلاید با چشم کاملاً محسوس است واز بزرگنمایی های 4 و 100 به هیچ وجه نباید از این پیچ استفاده کرد زیرا طول عدسیها بیشتر است و به نمونه خورده می شکند. روی پایه منبع نور قرار دارد هنگام شروع با میکروسکوپ از عدسی شماره 4 شروع کرده تا عدسیهایی با بزرگنمایی بزرگتر.
برای استفاده از عدسی با بزرگنمایی 100 ابتدا نمونه را در بزرگنمایی 4 تنظیم کرده و یک قطره روغن امولسیون برروی نمونه چکانده بزرگنمایی را روی عدسی 100 گذاشته از عدسی ای دیگر عبور نداد. چون روغنی شده پس از اتمام کار عدسی ها و نمونه ها را با محلول کزیلول وکاغذ تمییز میکنیم.
شامل 25 صفحه word
دانلود گزارش کار آزمایشگاه زیست شناسی سلولی- مولکولی