خصوصیات عمومی مصالح:
احاطه بر تاثیر این خصوصیات، مهندسین را در انتخاب بهینه مصالح در جهت بدست آوردن کیفیت مناسب کل بنا کمک میکند. برای دستیابی به حداقل قابل قبول خصوصیات هر یک ازمصالح در شرایط خاص، روشهای آزمایشگاهی بکار میرود.
درایران موسسه استاندارد تحقیقات صنعتها این وظیفه را انجام میدهد.
گروه بندی خصوصیات مصالح:
1- خواص فیزیکی:
1-اطلاعات پایهای: (ابعاد، جرم مخصوص، جرم مخصوص فضایی، چگالی، تخلخل).
2- تاثیرات فیزیکی آب و رطوبت بر مصالح: ( 1- قابلیت جذب آب، 2- میزانجذب آب، 3- ضریب نرمی، 4- ضریب خشک شدن، 5- مقاومت دربرابر تغییر رطوبت محیط، 6- عدم نفوذ آب، 7- مقاومت در برابر یخبندان، 8- تعرق).
3- واکنش جسم در برابر تغیرات حرارتی و آتش: ( 1- ضریب هدایت حرارت، 2- عنار گیری سطحی، 3- خاصیت انعکاس، جذب و انتشار سطوح، 4- گرمای ویژه، 5- ظرفیت حرارتی، 6-مقاومت در برابر آتش، 7- سرتاس، 8- مقاومت در برابر متلاشی شدن، 9- ضریب انبساط و انقباض)
4- تاثیرات متقابل فیزیکی نور، صوت و الکتریسیته با مصالح: (1- قابلیت جذب و انعکاس نور، 2- قابلیت عبور نور، 3- تاثیر متقابل صوت بر مصالح (انعکاس، جذب، ارتعاش، صوت ضربهای، صوت هوایی) 4- تاثیر متقابل الکتریسیته بر مصالح.
2- خواص شیمیایی مصالح:
توانایی مصالح جهت مقابله با اثر اسیدها، گازها، محلولهای نمکی وگازها.
- دوام
3- خواص مکانیکی مصالح:
1- مقاومت: توانایی مصالح برای مقابله با گسیختگی تحت تاثیر تنش ناشی از بار.
2- سختی: مقاومت مصالح در برابر خراش اجسام سخت تر.
3- تغییر شکل مکانیکی: مصالح باید توانایی تحمل وزن خود و بارهای وارده را بدون ایجاد خطر و هیچگونه تغییر شکلی که موجب کاهش کارایی ساختار و یا بد نما شدن آنها گردد داشته باشند.
4- خواص کاربردی مصالح:
ابعاد و اندازه، حمل و نقل، استفاده از سیستمهای نصب و امکان تولید در کارگاه و ... .
5- خواص معمارانه مصالح:
مسائل زیباشناسی بومی یا شخصی، ترکیب مناسب در همنشینی مصالح گوناگون.
6- هزینهها و مسائل اقتصادی:
مرحله اجرا: به راحتی و بر اساس قیمت روز؛
مرحله نگهداری: هزینه ادواری مثل تعمیر کاری، بازدید و نقاشی؛
هزینه نگهداری بلندمدت مثل تعمیرات و اصلاحات.
عمر ساختمان مدت زمان بهرهوری اقتصادی ساختمان است.
طرح موفق با انتخاب بهینه مصالح و هم نشینی آنها فاصله دوره های نگهداری کوتاه مدت و بلندمدت را افزایش میدهد و در نهایت عمر ساختمان را افزایش میدهد. توقف بهره برداری جهت تعمیرات: وارد کردن خسارات مالی (بیمارستان یا ادارات).
استخراج گچ از سنگ:
CaSo4, 2H2O+حرارت200oc 1.1/2H2O+CaSo4, 1/2H2O
تبلور و سخت شدن گچ:
CaSo4, 1/2H2O+1.1/2H2O CaSo4, 2H2O + O
گچ:
گچ از جمله مصالحی است که درصنایع ساختمان ازاهمیت ویژه ای برخوردار میباشد و به علت ویژگیهایی که دارد از زمانهای قدیم درامر ساختمان سازی مصرف داشته است. در بسیاری از ساختمانهای قدیمی گچ نقش موثری داشته است و گچ بریهای بسیار زیبایی از دوران صفویه باقی مانده است.
گچ بعلت خواص خود از اولین قدم در ایجاد یک بنا که پیاده کردن حدودزمین میباشد تا آخرین مراحل آن که سفیدکاری و نصب مورد استفاده قرار میگیرد و حتی در نقاشی ساختمان نیز از گچ استفاده میشود.
منابع تهیه گچ:
گچ از پختن و آسیاب کردن سنگ گچ بدست میآید.سنگ گچ از گروه مصالح ساختمانی کلسیمدار است که به وفور در طبیعت یافت میشود و تقریبا در تمام نقاط زمین وجود دارد و از لحاظ فراوانی در طبیعت در ردیف پنجم میباشد. سنگ گچ خالص بیر نگ است و سنگ گچ ترکیب شده با کربن به رنگ خاکستری و سنگ گچ ترکیب شده با اکسدهای آهن، بیرنگ، زرد روشن و یا کبود و یا سرخ است که بر حسب نوع اکسید آهن این رنگها متفاوت است.
مصارف گچ:
گچ در ساختمان مصارف متعددی دارد. از جمله ریختن رنگ ساختمان برای مشخص کردن اطراف زمین و پیاده کردن نقشه، ملاتسازی ( خاک و گچ)، سفیدکاری، سنگکاری که درمورد اخیر برای نگهداشتن سنگ بطور موقت و ریختن ملات پشت آن مورد مصرف دارد و در صنایع مجسمهسازی و ریختهگری برای قالب سازی مصرف میشود و در کارهای طبی برای شکستهبندی مورد نیاز است.
خواص گچ:
گچ علاوه بر دو خاصیت عمده که یکی زورگیری و دیگری ازدیاد حجم به هنگام سخت شدن است دارای خواص دیگری هم هست. از جمله آنکه گچ آکوستیک است، در آتش سوزی مقاوم میباشد، ارزان و فراوان است و دارای رنگی سفید و خوشایند است. بطور کلی خواص گچ را میتوان در موارد زیر دانست:
1-زورگیر بودن: ملات گچ از جمله ملاهایی است که بسیار زورگیر میباشد، در حدود 10 دقیقه سخت میگردد. این خاصیت به ما امکان میدهد که متغیر های 5 سانتیمتری و همچنین طاقهای ضربی را که باید قبل از چیدن هر ردیف آجر بردیفی که قبلا چیده شده است سخت شده و در جای خود ایستاده باشد با این ملات بسازیم.
2-خاصیت ازدیاد حجم: گچ تنها ملاتی است که در موقع سخت شدن در حدود یک درصد به حجمش افزوده میشود و پس از خشک شدن تقلیل حجم پیدا نمی کند. با استفاده از آن خاصیت است که میتوان سطوح وسیعی را با آن اندود کرد زیرا این اندود بعلت آنکه در موقع سخت شدن به حجمش افزوده میشود، کلیه خلل و فرج خود را پر کرده و در آن ایجاد ترک وشکاف نمی شود ودر نتیجه حشرات نمی توانند در انجا لانه کرده و در نتیجه برای اندود داخل اتاقها کلاً میتواند مفید و بهداشتی باشد.
3-مقاومت در برابر آتشسوزی: با توجه به اینک گچ سخت شده مانند سنگ گچ دارای دو مولکول آب تبلور است اگر لایه گچ در مقابل حرارت ناشی از آتش سوزی قرار گیرد این آب تبلور دراثر حرارت دوباره از گچ جداشده و بصورت یک لایه آب در مقابل آتش قرار گرفته و برای مدت 2 تا 3 ساعت میتواند در مقابل سرایت آتش به فضاهای دیگر مقاومت کند.
4- خاصیت آکوستیک بودن گچ: گچ در مقابل ارتعاشات صوتی رفتار مطلوبی دارد و تقریبا بین 60 الی 75 درصد این ارتعاشات را بخود جذب نموده و مانع انعکاس آن میشود و در نتیجه از ایجاد پژواک جلوگیری میکند. این حد جذب ارتعاش برای اتاقهای زندگی و کلاس های درس و حتی سالنهای کوچک کنفرانس کافی است.
(سالنهای بزرگ اجرا موسیقی و یا تئاتر باید با وسایل بهتری آکوستیک شوند).
5-ارزان بودن گچ: بعلت ارزانی وسهل الوصول بودن در همه کارگاهها به مقدار کافی وجود دارد، مورد استفاده است.
6- خاصیت پلاستیک بودن گچ: ملات گچ بعلت خاصیت شکل پذیری فوق العاده ای که دارد میتوان با آن شکل و نقش های زیبایی بوسیله هنر گچ بری ایجاد کرد و بدین وسیله درفضاهای ساختمان زیبایی مخصوصی ایجاد نمود.
7- خاصیت رنگپذیری گچ: اندود گچ پس از خشک شدن تقریبا هر نوع رنگی را بخود میپذیرد و بدین وسیله میتوانیم فضاهای مورداستفاده خود را به رنگ دلخواه رنگ آمیزی کنیم.
8: زمان سخت شدن ملات گچی: ریز دانههای گچ نیز زمان متبلور شدن آنرا کوتاه میکند. مواد خارجی تاثیراتی ب زمان سخت شدن ملات گچ دارند. درکارگاه افزودن مواد مختلف باعث تعویق و یا تسریع زمان سخت شدن آن میگردد. بطور مثال افزودن نمک طعام تا 2 درصد به ملات، زمان سخت شدن ملات را تا 3 دقیقه کاهش میدهد.
آهک شکفته در ملات گچ زمان خودگیری راافزایش میدهد با افزودن خاک رس به گچ مدتها آنرا کند گیر میکند.بلکه در مصرف آن نیز صرفهجویی میشود. از این مخلوط ملات گچ و خاک برای زدن طاق ضربی و آستر دیوارها استفاده میشود.
وقتی گچ زنده را با آب مخلوط میکنیم به سرعت خود را میگیرد و کم کم خاصیت خمیری و قدرت چسبندگی خود را از دست میدهد، تا کاملا سخت شود. زمان گیرش گچ زیرکاری پس از 4 دقیقه شروع و پس از 10 دقیقه خاتمه مییابد. در صورتی که زمان گیرش گچ اندود کاری ( گچ کشته) 8 تا 25 دقیقه پس از مخلوط شدن با آب آغاز میشود وپس از 25 تا 60 دقیقه خاتمه مییابد.
باید در نظر داشت که سخت شدن ملات گچ بایستی درحرارت پایین تر از 65 درجه سانتیگراد باشد، در غیر اینصورت گچ مجددا آب تبلور خود را از دست میدهد و از تاب آن کاسته میشود.
سرعت جلوگیری ملاتهای گچی باعث میشود سطح اندود شده صاف و یکنواخت نباشد. برای سفید کاری صاف و بدون موج سطوح را در دو لایه اندود مینمایند. برای لایه آستر از ملات گچ زنده و برای تخت و یکنواخت کردن سطح آبستر از ملات گچ کشته استفاده مینمایند که اصطلاحا آنرا اندود گچی مینامند.
برای تهیه ملات گچ کشته آب ملات را افزا یش میدهند، در حالت خمیری آنرا ورز میدهند تا همنشینی بلورهای آن بتاخیر افتد. ضخامت ملات گچ کشته بسیار کم است و برای پر کردن پستی و بلندیها و خلل و خرج لایه اول بکار میرود. لایه گچ کشته چون بطریقه فیزیکی خشک میشود، نه تنها در موقع خشک شدن ازدیاد حجم پیدا نمی کند بلکه بعلت از دست دادن آب از حجم آن کاسته میشود بنابراین اگر ضخامت این لایه زیاد باشد، ترک برمیدارد.
9- گچ در مقابل آب: گچ در مقابل آب و رطوبت مقاومت نداشته و بسیار ضعیف است و لایههای سفید کاری اگر در مجاورت رطوبت قرار گیرند طبله کرده و بصورت جدا از هم در دیوار ظاهر میشوند و پس از اینکه رطوبت از بین رفت نیز به حالت اولیه با زنمی گردد، به همین علت از بکار بردن گچ در مکانهایی که آب در تماس است مانند توالت و آشپزخانه و حمام باید خودداری کرد. همچنین در ساختمانهایی که در مناطق مرطوب هستند برای سفید کاری بجای گچ از سیمان سفید یا آهک استفاده میشود.
10-تاثیر حرارت بر گچ: ضریب هدایت حرارت گچ ناچیز است ولی اگر ملات گچ در گرمای بیش از 50 درجه سانتی گراد بماند تاب مکانیکی خود بتدریج از دست میدهد.
11- ملات گچ در برابر یخبندان: ملاتهای گچی د رمقابل سرما و یخبندان مطمئن و مقاوم میباشند.
12- همنشینی با فلزات: بعلت محلول بودن گچ در آب و پایداری کم ترکیب آن این ملات موجب زنگ زدن و خرده شدن آهن، روی و سرب میشود. به همین علت باید فلزات همجوار با گچ را بخوبی عایقکاری نمود.
13- مقاومت مکانیکی: نمونه ملات گچ که در حرارت 35 تا 45 درجه سانتی گراد خشک شده باشد پس از 28 روز 25 کیلوگرم بر سانتی متر مکعب تاب خمشی و 60 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع تاب فشاری داشته باشد.
بطور کلی گچ باید کاملا پخته آسیاب و الک شده و کاملا سفید باشد. گچهای کاملا سوخته نباید در ساختمان مصرف شود.گچی که از کوبیدن نخاله گچ بدست میآید تنها یکبار برای آستر گچ و خاک قابل استفاده است. دانه های گچ ساختمانی باید از 2/0 میلیمتر ریزتر باشد و زیر دست کاملا نرم باشند.
فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد
تعداد صفحات این مقاله 29 صفحه
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
دانلودمقاله مصالح ساختمان – اهک و سیمان