مقدمه
با توجه به گسترش روز افزون کاربرد رایانه در ایران و انجام تعمیر و مونتاژ آن توسط کاربران عادی، حرفه ای و فروشندگان رایانه، نیاز به وجود مرجع اساسی می شد که با آن بتوان از اطلاعات موجود در بازار خرید و فروش آگاه شد، قطعات رایانه بر اساس راهنمایی های آن انتخاب و خریداری کرد، به مونتاژ و نصب قطعات رایانه ای پرداخت، ادوات و قطعات تقلبی را از اصل تشخیص داد و در صورت نیاز به تعمیر، عمل عیب یابی و تشخیص عیب را بدون نیاز به تعمیر کار و متخصص انجام داد و... .
در این تحقیق ما به کاربرد و مونتاژ مادربرد و انواع آن و انواع قطعات نصب شده بر روی آن به موضوعاتی می پردازیم و همچنین انواع کاربردهای درگاهها و پرتهای آن وچگونگی نصب آن می پردازیم .
درفصل دوم به انواع کارتهای گرافیکی و کاربرد آن در رایانه و نصب آن در رایانه به طور خلاصه صحبت می کنیم .
در فصل سوم به انواع صفحه نمایش مانیتور و چگونگی بهتر استفاده کردن آن میپردازیم .
درفصل چهارم درباره ی نصب کارت صوتی و انواع مختلف ورودی و خروجی صوت در رایانه بحث می کنیم .
(فصل اول )
مادربرد و مونتاژ رایانه
اطلاعات عمومی :
چند تراشه از مدارهای مجتمع که قرار باشد با هم و در ارتباط با یکدیگر در دستگاهی قرار گیرند، روی ورقه ای از جنس فلز سبک، پلاستیک یا نوعی سرامیک نصب می شوند، این را یک تخمه مدار یا برد مادر (mother board) می گویند.
در رایانه ها ، تراشه پردازنده، تراشه های حافظه ی رم و رام و دیگر سخت افزارهایی که بخش درونی رایانه را تشکیل می دهند، همه روی یک کارت ثابت نصب می شوند که آن را با نام های زیر می شناسیم:
1.مادر برد 2. برد مادر3. برد اصلی 4 . تخمه مدار مادر 5. برد سیستم 6. تخمه مداراصلی
بنابراین بزرگ ترین کارت رایانه داخل جعبه ی رایانه قرار گرفته ،برد اصلی یا مادر برد نام دارد که بر روی آن محل هایی به نام شکاف یا چاک برای قرار دادن کارت های دیگر وجود دارد. هر کارت یک لبه ی اتصال دهنده دارد که کارت با این لبه در محل مخصوص بر روی مادر برد قرار داده می شود . این لبه اتصال های لازم درونی و بیرونی کارت را با ادوات رایانه ای ، تراشه و مدارهای مجتمع برقرار می سازد. مادر بردها در انواع مختلف از نظر شکل و اندازه تولید می شوند و همه ی آنها حاوی مدارهای اصلی رایانه هستند.
قطعات کلیدی مادربرد
تمام قطعاتی که مهم و اساسی است و وجود آن در رایانه الزامی است روی مادر برد قرار دارند. بعضی از این قطعات عبارتند از:
1. پردازنده و تراشه گیر پردازنده
2. تراشه حافظه اصلی (رم) وجایگاه آن
3. تراشه های حافظه رام بایوس
4. کمک پردازنده و جایگاه آن
5. کلیدهای قطع و وصل و اتصال گرهای تنظیم (جامپرها)
6. محل اتصال صفحه کلید
7. محل اتصال کابل های برق
8. محل اتصال بلند گو
9. محل قرار گرفتن بردهای توسعه یا کارتهای توسعه، که شکاف یا چاک نام دارند.
10. باتری و محل اتصال باتری
11. ... .
گذرگاه توسعه :
گذرگاه یا خط حامل یک مسیر عمومی است که داده ها در یک رایانه از روی آن نقل و انتقال می یابند. این مسیر به وسیله ی مدارهای الکتریکی ، بین بسیاری از عضوهای یک رایانه ارتباط برقرار می کند و مقدار داده هایی که به طور هم زمان از گذرگاه می تواند نقل و انتقال یابد، بر اساس بیت مشخص می شود. برای مثال یک گذرگاه 16 بیتی سریعتراز یک گذرگاه 8 بیتی داده ها را منتقل می کند . در رایانه های
شخصی 4 گذرگاه معمول است که عبارتند از:
1. گذرگاه پردازه ای 2. گذرگاه حافظه 3. گذرگاه آدرس که بخشی از دو گذرگاه فوق است 4. گذرگاه ورودی و خروجی(گذرگاه توسعه)
گذرگاه پردازنده مسیکر ارتباط بین پردازنده و تراشه های پشتیبان آن یعنی تراشه های مجتمع یا « چیپ ستها» است.
الف) گذرگاه یا خط حامل آیزا: در رایانه قطعات مختلف از طریق یک خط با هم تماس برقرار می کنند که به آن گذرگاه یا خط حامل می گویند .
ب) گذرگاه یا خط حامل اِیزا : « آیزای توسعه یافته » با تولید رایانه های 386 یک گذرگاه عریض تر 32 بیتی به کار گرفته شد که به گذرگاه ایزایی یا آیزا معروف شد.
ج) گذرگاه یا خط حامل ام کا یا مکا
د) گذرگاه ویزا و گذرگاه محلی
گذرگاه پی سی آی :این گذرگاه برخلاف گذرگاه های محلی ویزا، یک گذرگاه واقعی نیست بلکه نتیجه ی توسعه پردازنده است که می تواند نسبت به طرحهای گذرگاهی قبلی یا با سرعتی نزدیک به سرعت پردازنده کار کند. این گذرگاه دارای قابلیت های زیر است :
1. استفاده از گذرگاه ها بر اساس اولویت 2. کنترل بیت توازن برای تمام اجزای رایانه 3. پیکربندی بدون استفاده از جامپرها و کلیدهای دیپ.
تعیین نوع کارت:کارت هایی که در شکافهای توسعه قرارمی گیرند کارت های 8، 16، 32، بیتی هستند. برای استفاده کارا از هر شکاف توسعه در رایانه باید همان کارتی را در آن قرار داد که مناسب اندازه ی شکاف ساخته شده است. با این وجود می توان در یک شکاف 32 بیتی یک کارت 8 بیتی قرار داد.
گذرگاه یواس بی : هنگامی که بخواهید یک وسیله ی جانبی به رایانه خود اضافه کنید یکی از سه عمل زیر را انجام دهید:
1.تنظیم جامپرها یا کلیدهای اتصال گر کارت یا وسیله جانبی . 2. استفاده از یک کارت توسعه و قرار دادن آن در یکی از شکافهای مادربرد. 3.استفاده از درگاه های موازی و سری برای اتصال وسیله جانبی به آنها.
پس از آن معمولاً عملهای زیر نیز صورت می گیرد:
1.تنظیم وتخصیص وقفه ها . 2. نصب و راه اندازی راه انداز دستگاه جانبی.
گذرگاه ای جی پی : در رایانه های جدید به کارت گرافیکی این اجازه داده می شود که به هر ناحیه دلخواه از حافظه ی اصلی دسترسی داشته باشند و با یک گذرگاه گرافیکی مستقل و جدا، داده ها را مستقیماً و به سرعت بین حافظه و کارت گرافیکی جا به جا کنند . به این ترتیب تصویرها سه بعدی ، واقعی تر به نظر می رسند. برای استفاده از این روش لازم است دارای مادربرد با شکاف جدیدی برای کارت جدید ای جی پی باشید .
برخلاف گذرگاه 32 مگاهرتزی پی سی آی، ضربان گذرگاه ای جی پی 66 مگاهرتز است . با این ضربان میزان انتقال داده ها به 266 مگاهرتز در ثانیه می رسد و با استفاده از روش لوله کشی دو لول این مقداربه 528 مگابایت در ثانیه میرسد که 4 برابر سرعت گذرگاه پی سی آی است این گذرگاه جدید دارای خصوصیات زیر است:
1. موقع عملیات، پهنای باند گذرگاه ای جی نسبت به پی سی آی چهار برابر است.
2. این گذرگاه، کارت گرافیکی را با سایرادوات جانبی رایانه، به اشتراک مورد استفاده قرارنمی دهد.
3. طرح ها و تصویر ها مستقیماَ از حافظه ی اصلی خارج می شوند.
4.وجود چهارمگابایت حافظه روی کارت گرافیکی ای جی پی برای کارهای سنگین هم کافی است.
5. پردازنده اصلی رایانه و پردازنده گرافیکی در حافظه می توانند هم زمان به حافظه اصلی دسترسی داشته باشند.
6. دسترسی پردازنده اصلی به داده های گرافیکی در حافظه، سریع تر از دسترسی به داده های گرافیکی موجود در حافظه است.
کارتها : مدارهای مربوط به گرافیک و تصویر، صدا، مودم ها، و... را که برروی یک صفحه قرار گرفته اند کارت می گویند.
انواع درگاه های خارجی :
1.درگاه سریال : این درگاه مستقیماَ به مادر برد وصل می شود و در پشت جعبه رایانه می توان آنرا پیدا کرد .
از در گاه های سریال برای وصل ادوات جانبی چون دوربین عکاسی دیجیتال، ماوس و مودم های خارجی استفاده می شود . این درگاه ها به در گاه های کام نیز مشهورند و یکی از اولین درگاه هایی هستند که در رایانه های اولیه به کار می روند .
2.درگاه موازی : گاهی به این درگاه،درگاه چاپگر می گویند. این درگاه بزرگترین درگاه در پشت جعبه رایانه است که درگاه 25 سیمی است که 17 سیم آن برای سیگنال ها و 8 سیم آن برای زمین به کار می رود . خطهای سیگنال به سه گروه زیر تقسیم می شوند:
1. سیگنال داده . 2. سیگنال کنترل که به عنوان رابطی بین چاپگر و رایانه عمل می کند .3. سیگنال وضعیت که وضعیت خطاها را ردیابی می کند .
3. درگاه اسکازی : این درگاه به صورت داخلی و خارجی با سرعت های بالایی وجود دارند که می توانند داده ها را تا سرعت 80 مگابایت در ثانیه انتقال دهند . کاربران رایانه، اسکنرها را بیشتر به درگاه خارجی اسکازی وصل می کنند. و درگاه های سی دی نویس و دی وی دی نویس را نیز می توان به آن وصل کرد.
4. درگاه پی سی 2 ای : شرکت ای بی ام این درگاه را با رایانه های پی سی ای 2 خود در سال 1987 معرفی کرد. این درگاه دارای 6 پایه برای انتقال داده ها است که برای استفاده از صفحه ی کلید و ماوس طراحی شده است. در نتیجه این درگاه کار خود را با سریال برای کاربرهای دیگر آزاد می کند.
5. درگاه سریال اتصال آتشی: با این درگاه می توان دوربین های ویدیویی، نمایشگرهای قدیمی، سیستم های صوتی یا حتی یک سیستم ماهواره ای رقمی را به رایانه وصل کرد.
کنترلگر:هرابزار جا نبی در رایانه یا ابزاری به نام کنترلگر با پردازه و دیگر ابزار رایانه ارتباط بر قرار می کند.
این ابزار واسط با نامهای کنترلگر .رابط آداپتور و... . به کار میرود. هارد دیسک وصفحه کلید به کنترل گر نیاز دارند وکارت گرافیکی نیاز مند آداپتور است.
تراشهای مجتمع :تراشه های مجتمع مهم ترین یک ما در برد را تشکیل میدهد که به آنها سری تراشه .مجموع تراشه و تراشه های جات چیپست نیز می گویند.
انواع مادر برد از نظر شکل:مهم ترین مسئله آن است که شکل جعبه رایانه .مادر برد ومنبع تغذیه در یک رایانه باید از یک نوع باشد . عامل شکل مادر برد به مشخصات فیزیکی واندازه مادر برد بستگی دارد.اندازه مادربرد در انواع جعبه هایی که باید قرار گیرد تعیین میکند.
انواع مادر برد ها از نظر شکل عموما به موارد زیرتقسیم میشوند:
1.مادر برد سبک پی سی/ ایکس تی.
2.مادر برد """ ای تی استاندارد.
3.مادر برد """ ای تی کوچک .
4.مادر برد """ باریک.
5.مادر برد """ ای تی ایکس.
6.مادر برد """ ان ال ایکس.
راهنما ی خرید مادر برد:
مادر برد در رایانه همیشه پیچیده ترین وحساس تدین بخش رایانه محسوب میشودکه تما می عملکرد آنها بستگی به نوع تراشه های مجتمع روی مادر برد پیدا میکند.
مهم ترین قابلییت تراشه های مجتمع :
1 . پشتی بانی پردازنده : بیشتر تراشه های مجتمع برای کار با یک کلاس وخانواده خاص از پردازنده ها طراحی میشوند زیرا طراحی مدا رهای کنترلی برای انواع پردازنده بسته به نوع پردازنده وحافظه متفاوت است.
نوع حافظه:
به طور کلی شش نوع حافظه وجود دارد:
1. حافظه های استاندارد یا اف پی ام.
2. """"""""" ایدو.
3. """"""""" ایدو انفجاری.
4. """""""""(دی دی رم)از نوع دیم184 پایه ای.
5. """"""""" دی رم هم زمان یا اس دی رم.
6. """"""""" (آردی رم ) یا (دی آر دی رم) شرکت رامبوس.
شکل حافظه:
در رایانه های امروزی از چهار نوع حافظه
زیر بیش تر استفاده میشود:
1. حافظه های سیم 72 پایه و30 پایه.
2. """"""""" دیم 168 پایه.
3. """"""""" دیم 184 پایه ای از نوع( دی دی رم).
4. """"""""" ریم شرکت رامبوس.
تشخیس خودکار حافظه:
بیشتر تراشه های مجتمع مدرن امروز
میتوانند نوع حافظه وسرعت آن را به طور خودکار تشخیص دهندوبااستفاده از آن می توانند زمان وقفه را برای دسترسی به
کا رایی بیشتر حافظه را تنظیم کنند. اگر تراشه مجتمع مادر برد فاقد این خاصییت باشد باید کاربر رایانه خود نسبت به تنظیم آن اقدام نماید.
پشتی بانی از مدرییت انرژی :
بسیاری ازتراشه های مجتمع از روی روش هایی استفاده میکنند که میزان مصرف انرژی رایانه را درزمان هایی که به کار است کاهش میدهد.
استفاده از این روش به دلایل زیر است:
1. روشن بودن بیشتر رایانه ها در موقع بی کاری.
2. امکان شارژ باتری در برخی از رایانه ها ما نند رایانه های کیفی.
3. دریافت نمابر (فکس) در طول شبانه روز.
نصب وارتقای مادربرد:
فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد
تعداد صفحات این مقاله 28 صفحه
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
دانلود مقاله سخت افزار؛ مادربرود؛ کارت گرافیک؛ مانیتور