64 ص
به منظور تبدیل اطلاعات گلخانه ای و آزمایشگاهی موجود در مورد ویروسها به یک تصویر کلی از طبیعت آنها یعنی اکولوژی ( از وازه یونانی Oikos یعنی خانه وLogos به معنی سخنرانی )، که همیشه متغیر است نیاز داریم.
ویروسهای گیاهی برای بقاء باید دارای : (1) یک یا چند گونه گیاهی میزبان برای افزایش؛ (2) روشی مؤثر برای انتشار و ایجاد آلودگی در گیاهان میزبان جدید و ( 3) ذخیره ای از گیاهان میزبان مناسب سالم به منظور انتشار بیماری باشند.موقعیت واقعی هر ویروس معین در یک محل خاص یا در مقیاس جهانی، نتیجه برهمکنشهای پیچیده بین بسیاری از عوامل فیزیکی و بیولوژیکی خواهد بود(شکل1، پائین صفحه) درک و شناخت اکولوژی یک ویروس در یک محصول و محل معین، جهت توسعه روشهای مناسب برای کنترل بیماری ویروسی لازم و ضروری است. همانند اغلب پارازیتهای اجباری، عوامل اکولوژیکی عمده ای که باید در نظر گرفته شوند، بیشتر شامل همان روشهایی است که موجب انتشار ویروس از گیاهی به گیاه دیگر شده و نیز راههایی است که سایر عوامل روی انتشار ویروس تأثیر میگذارند.
1)خصوصیات ویروسها و گیاهان میزبان آنها 8
1-1 پایداری فیزیکی و غلظت نهایی ویروسها 8
1-2 میزان حرکت و انتشار در گیاهان میزبان.. 8
1-4 تغییرپذیری و انتخاب نژاد. 9
2-4 انتقال بوسیله مهره داران.. 16
3-3 علفهای هرز و سایر میزبانهای واسط.. 24
3-3-1 علفهای هرز درون محصول.. 25
1- عملیاتی که دارای اثرات موضعی است. 30
1-3 عملیات تهیه زمین و کا شت... 32
1-5 اندازه گیاهان و تراکم کشت... 32
1-9 نهالستانها به عنوان منابع آلودگی.. 34
2- عملیاتی که دارای اثراتی در مقیاس بزرگ میباشند. 34
2-1 انتخاب گیاهان و اصلاح نبات.. 34
2-3 کشت در مناطق دست نخورده 34
2-4 جا به جایی محصولات گیاهی به کشورهای دور 34
2-5 اثر کشت تک محصولی یا تناوب کوتاه مدت بر ویروسها 35
5) نقش تغییرات فصلی و آب و هوایی در توسعه اپیدمیها 39
اکولوژی ویروسها